בחירת פסיכולוג איננה עניין של מה בכך. מעבר למרוץ אחר בעל המקצוע, יש להשכיל לבחור פסיכולוגים לא רק על בסיס קרבתם לאזור המגורים שלכם וסכום הכסף שהם יגבו מכם פר סשיין, כי אם גם על בסיס ה"כימיה" שנוצרה ביניכם ועל בסיס היכולת של אותו פסיכולוג להגדיר ולזהות את הבעיה ולאחר מכן, כמובן – היכולת לטפל בה.
על כן, אם אתם עומדים בפני טיפול פסיכולוגי עליכם להבין כמה דברים, כאשר הבנת דברים אלו יכולה לסייע לכם במסע אל הבריאות והשלווה הנפשיים.
טיפול פסיכולוגי וזיהוי הבעיה
ראשיתו של טיפול פסיכולוגי הוא זיהוי הבעיה. פסיכולוג מקצועי ינסה לאתר את מוקד הבעיה שהביאה אתכם אל ספת הפסיכולוג למן הרגע הראשון. הוא יבחן באם הבעיה שאתם מדברים עליה היא מצבית או מתמשכת, הוא יבחן את התפקוד היומיומי, כיצד ניסה המטופל להתמודד עם הבעיה עד כה, האם חלה ירידה בתפקוד וכיצד מושפעת הסביבה מן הבעיה. מדובר כאן בהערכה ראשונית שדרכה פסיכולוג – יכול לקבל תמונה חלקית אודות המטופל.
שלב זה הוא, כאמור, ראשוני ועל מנת לקבל תמונת מצב נאמנה למציאות על הפסיכולוג לקבל מידע נוסף מן המטופל. מידע שניתן להשיג אותו רק לאורך זמן. כך למשל: עברו והרקע של המטופל, יכולותיו הקוגניטיביות, אישיותו לאורך זמן, משאבים, סביבה, תגובות למצבים שונים, התנהגויות חריגות כגון נטייה לשתות, קשרים חברתיים, נסיבות חיים ועוד. פסיכולוג יוכל לתת אבחנה מהימנה ומקצועית – רק לאחר מספר מפגשים. כל אלו הם רק חלק מן התנאים שצריכים להתקיים על מנת שאותו פסיכולוג שבחרתם יוכל לאבחן את מצבכם הקליני.
פסיכולוג ומטופל
פסיכולוג מקצועי ככל שיהיה, לא יוכל לספק שירות מקצועי ללא הבנה של מספר אלמנטים חשובים מצד המטופל. ולהפך, מטופל לא יוכל לזכות לטיפול טוב מצידו של שום פסיכולוג אם לא יכיר בכמה עקרונות. הכרה זו היא המפתח ליחסי פסיכולוג - מטופל טובים ופוריים.
ראשית, המטופל צריך להרגיש כי המידע אותו הוא מוסר לרשותו של הפסיכולוג יסייע לאותו פסיכולוג להבין טוב יותר את הבעיה ומקורה. רצוי שהפסיכולוג יסביר עניין זה, כך שאם מדובר בהערכה קלינית, כזו שתשלח למוסדות נוספים – מחובתו של הפסיכולוג לשתף את המטופל במה יעשה עם המידע והערכה שבידיו.
פסיכולוג מקצועי ירגיע את המטופל ויספר לו בדיוק מה הוא עומד לעשות עם הערכה הקלינית שלו, ייצור אמון ויבטיח שמירה על סודיות המידע.
עניין נוסף, הוא תוצאות ההערכה הקלינית. על פי רוב, בשלב זה או אחר ישתף הפסיכולוג את המטופל בהערכה שלו את הבעיה. שלב זה בתהליך איננו קבוע ואיננו אחיד אצל כל המטופלים – אולם הבנת הבעיה – היא למעשה חלק מן הפתרון.
פסיכולוג מקצועי ידע כיצד ומתי להציג את מקור הבעיה או את האבחנה – למטופל.
אם כן, נראה כי הדרך אל הבריאות הנפשית המיוחלת טמונה במציאת פסיכולוג מקצועי ומבוססת על אמון הדדי ומחויבות לאורך זמן. שכן טיפול פסיכולוגי יעיל כולל הערכה של מטופל לאורך זמן ומושתת על הכימיה והקשר שנוצר במרחב הטיפולי בין המטופל לאותו פסיכולוג.